fbpx
Kachel

Hoe steekt u de kachel in ons vakantiehuis correct aan?

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]
  1. Steek de kachel niet aan met krantenpapier.

Rook is ongezond: Krantenpapier is bedrukt en de inkt brandt mee op. Je steekt de kachel best aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Maison Violette heeft daarvoor dennenappels ter beschikking, deze branden makkelijk en lang om het aansteken van de kachel te vergemakkelijken.

  1. Zet de luchttoevoer niet altijd volledig open

Wanneer je de kachel aansteekt zet je de luchttoevoer volledig open. Van zodra het vuur goed brandt, verminder je de luchttoevoer een beetje. Let op dat de vlammen niet kleiner worden en je vuur zo dooft. Wanneer de kachel of te veel zuurstof aanzuigt, brandt het hout te fel. Dan krijgt hett niet voldoende tijd om volledig te verbranden. De schoorsteen zal dan vonken aanzuigen. Maar als het vuur te weinig zuurstof krijgt, bevat de rook meer roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide (CO).

  1. Voeg regelmatig kleine hoeveelheden hout toe en sluit de deur dan zo snel mogelijk

Zo brandt het vuur optimaal en komen er zo weinig mogelijk schadelijke stoffen in de woonruimte.

Wat je zeker niet mag verbranden: sloophout, geverfd hout, geïmpregneerd hout of verduurzaamd hout, gebeitst hout, spaanblaat, multiplex, plastic. Zij zijn namelijk schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

  1. Ventileer de ruimte waar de kachel staat.

De schoorsteen zuigt lucht van binnen in de woning. Daarom is het belangrijk om de ruimte tijdens en na het gebruik van de kachel goed te verluchten Zo is er steeds voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig en is er steeds aanvoer van verse buitenlucht. Dit kan door het openen van de verluchtingsroosters van de ramen. Als er onvoldoende lucht is in de ruimte ontstaat er rookterugslag; bij het openen van de kachel komt de rook de kamer binnen.

  1. Stook je juist?

Een heel eenvoudig trucje: Ga buiten even kijken naar de soort van rook dat uit de schoorsteen komt. Als er een witte of kleurloze rook verschijnt bent u goed bezig. Minder goed is grijsblauwe, grijze of zwarte rook. Het kan op dat moment al helpen om de luchttoevoer wat meer open te zetten.

  1. Sluit nooit de luchttoevoer van je houtkachel af als de temperatuur te hoog is.

Door de luchttoevoer grotendeels af te sluiten, ontstaan twee problemen, de schoorsteen trekt minder goed en de rook bevat meer ongezonde stoffen. Even ook krijgt het vuur dan te weinig zuurstof en verstikt. De verbranding zal dan onvolledig zijn en zo ontstaat er CO (koolmonoxide).

Als het vuur gedoofd is en er enkel assen overblijven sluit je na enkele minuten de luchttoevoer af. Zo voorkom je warmteverlies via de schoorsteen.

  1. Wat met het stookafval.

As en roet horen in het grijze gedeelte van de duo-bak in een vuilniszak. Laat de assen eerst helemaal afkoelen alvorens u ze in de vuilniszak deponeert. Gooi het roet niet in de tuin of op de composthoop. Roet en as bevat kankerverwekkende stoffen en zijn schadelijk voor het milieu.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *